Jag vill berätta för er om något som jag tror många med Adhd kan känna igen sig i. Något som finns inom oss som lever med rusningstrafik i hjärnan varje dag. Där det går väldigt snabbt helt enkelt. För en person utan diagnosen kan det upplevas som ostrukturerat kaos och svårt att hänga med. Men i våra hjärnor kan det vara ett problem att det mesta runt omkring oss helt enkelt går för sakta. Och med en hjärna och kropp som aldrig är i vila så behöver många av just det, vila.

Att leva två dagar i taget. 

Min pappa har alltid sagt till mig att det är viktigt att sova middag, att ta en siesta. Han sov alltid middag när jag var liten och har gjort det varje dag som jag kan minnas. Vare sig han är på turné eller sitter hemma vid drejskivan så tar han sig tid efter lunch att vila och få ny energi. Min pappa var min största idol när jag var liten och det han sa ville jag gärna göra, så jag började tidigt sova middag om jag kunde. Jag reflekterade inte så mycket över varför jag gjorde det eller varför inte så många andra gjorde det. Tänkte nog mest att det var en grej mellan mig och min pappa.

Det är senare, många år senare som jag börjar inse att en siesta har en avgörande funktion i mitt liv. Siestan är nämligen den tid på dagen då jag börjar att leva dag två. Siestan har varit det som har gjort att jag orkat ge energi när jag annars skulle ha brakat. Jag har ofta frågat mig själv hur andra kan leva en hel dag utan att sova middag, det har varit för mig oförståligt, hur gör dom? Det tog lång tid innan jag ställde frågan i motsatt riktning, hur gör jag? Varför tar jag slut när andra fortsätter att fungera.

Det enda svaret jag har är att jag lever två dagar i stöten, när andra har eftermiddagsfika så startar min dag två, det vill säga om jag får sova middag. Min hjärna har sällan mindre än tre tankar igång samtidigt, det blir otroligt mycket tänkt innan klockan slår lunch. I min hjärna pågår ett race vare dag, ett race som är svårt att hinna med, även för mig själv. I samband med de tankar jag ständigt har så letar jag ständigt rus, rus som ska göra att dagen håller sig intressant och spännande så att jag inte somnar av mental uttorkning. Ett rus för mig kan vara en god glass, ett rus kan vara att vara kär, köpa en klänning eller måla inför en utställning. Rusens längd varierar i längd men sällan i hur de påverkar min kropp fysiskt. I kroppen infinner sig ett rus liknande den hisnande känslan av fjärilar i magen när du möter din livskamrat på flygplatsen efter en lång resa, en pirrande känsla sprider sig under huden, min puls höjs och mina sinnen förstärks, total fokus infinner sig och jag känner att jag lever. Där lever jag nu nu nu. Varje sekund är magisk. Karisman gör mig till en oemotståndlig varelse, med lyckliga ögon du bara ser hos ett barn. Men varje gång det händer kommer bakfyllan, tröttheten som svämmar över, jag vill sitta, lägga mig på marken, i diket, var som helst bara jag får vila. Mitt liv är allt som inte är balans, jag har ett liv med extra allt.

I min vardag kämpar jag med att bevara energin så den ska hålla hela dagen, det är sällan jag lyckas. Jag älskar nämligen att leva med extra allt, även om bakfyllorna ibland kan bli väldigt tunga. Det kostar att ha känslorna på utsidan, det kräver mycket av mina nära och kära för att lyckas hålla vardagen tillräckligt utmanande för mig. När det slutar vara intressant slutar jag existera i min ursprungliga form, jag blir tom och energin som det har kostat att vara jag hela dagen tar ut sitt pris och jag kollapsar inombords.

Men det finns hjälp för såna som mig, hjälp att hitta balans, hjälp att formas till en person som kan passa in i formen som samhället givit oss. Men kanske är det inte meningen att jag ska formas om för livet, kanske är det livet som ska formas om så det passar mig, det är vad jag vill tro, det är det jag vill kämpa för. Jag är nämligen väldigt rädd om mina känslor, jag vill ha dom där, där inne, där ute, överallt, det är den jag är och det finaste med mig.

Josefin Ringbom 2015 08 19

9 svar på “Livet, två dagar i taget.

 1. Vad bra skrivet !
  Har aldrig funderat på detta med två dagar och varför man skall sova middag. I sydligare trakter är det vanligare och jag har alltid trott att det är pga värmen. Jag har börjat sova middag när jag kan. Det är skönt men samtidigt kan jag bli lite stressad av att tiden försvinner. Hur knäpp tanke som helst.
  Har alldeles för många tankar i huvudet och jag hinner inte med dem alla rent tidsmässigt. Det är flyktigt hela tiden. Blir ganska stressad av det.
  Tack för din jättebra och modiga blogg.
  /Bo

  Gillad av 1 person

  1. Tack för dina ord bo! Det är för många ett ständigt sökande på varför man känner som man gör och fungerar som man gör utan att hitta svaren. Kanske kan bloggen ge någon en hjälp på vägen att försöka hitta sin egen speciella form och funktion!

   Gillad av 1 person

 2. Tack för din öppenhjärtiga blogg och målande bilder hur du fungerar! Jag jobbar som specialpedagog på en högstadieskola och din berättelse ger mig förklaring över hur många av de elever jag jobbar med fungerar! Jag har dessutom en son som påminner om dig och dina ord gör att jag får en helt annan förståelse varför han säger eller gör samt varför saker bara händer kring honom. Tack!!!

  Gillad av 2 personer

  1. Tack Linda för din respons. Det är precis dig jag skriver för, det betyder enormt mycket för mig när kommentarer kommer in från er som läst och fått nya tankar och kanske ideér. Tack återigen! Hoppas du läser vidare.Mvh Jos

   Gillad av 1 person

 3. Tack för din otroligt öppenhjärtiga, modiga och nakna blogg!
  Du är fantastisk som vågar och även tar steget att dela med dig.
  Det är många aha-upplevelser i dina ord. Och ord som verkligen berör.
  Tack. ❤

  Gillad av 1 person

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s