I hela mitt liv, i alla mina relationer, i alla möten med människor som jag har fastnat för eller som har fastnat för mig så har jag alltid känt och tänkt: ”Du har ingen aning om vem jag är, du har under hela den tid vi spenderat med varandra ändå inte lyckats ta dig in”. Under hela den tiden vi känt varandra har jag fortfarande inte lyckats förmedla vem jag är. Ingen har kommit in, någonsin. De finns de som är nära, de som kravlöst älskar mig och känner till mycket, men ingen kommer hela vägen. I hela mitt liv har jag befunnit mig vid sidan av det som sker runt mig. Livet genom mina ögon har varit dimmig, oklart och som ett löv i vinden har jag svept omkring utan att ana att så många känner som jag, i andra dimmiga ögon jag möter har jag kunnat få förståelse men aldrig vetat om det. Det är ett ensamt liv jag minns bakom mig. Ensamheten jag behöver och ensamheten jag känner är för mig helt olika saker. Jag älskar ensamhet, men jag undrar hur det känns att inte känna sig ensam. 

Det finns däremot något som gör att jag tror det kan ändras nu. Nämligen fyra bokstäver som jag tidigare sagt ändrar så mycket och samtidigt ingenting. ADHD är min byggplats, i min verktygslåda finns många verktyg, nu behöver jag bara förklara hur man använder dem, de är nämligen inte till för min skull, de är för alla i min omgivnings skull verktygen finns. Det är min omgivning som ska bygga, jag håller i ritningen och vet vad som ska bli men det är inte bara mitt jobb att bygga längre. 

Receptet! 

Jag ska berätta för er om receptet på mig. Receptet för den som vill förstå, för den som vill in och få stanna där. Jag har läst många listor om Adhd och om hur anhöriga kan hjälpa till att skapa en relation som är den mest fantastiska om man bara tar sig igenom dörren, längre in där det inte är så ljust längre och stannar kvar där även när man vill vända tillbaka. Den som stannar när det mörknar får även vara där när det ljusnar, den som bara orkar förstå kommer inte vilja vända tillbaka något mer, här kan du stanna och vara trygg med att du har en vän för livet, en lojal vänskap som inte böjer för något, en vän som aldrig vill dig illa, en vän som känner in minsta vink från ditt humör och sinnesstämning. Jag hoppas jag får uppleva det en dag, att någon känner mig som jag är och förstår att om jag ska fungera behöver jag mer än en liten kaffe på morgonen och en fikarast vid tiosnåret.

Vill du in? Lär dig följande!

Lär dig tyda mina signaler när det gäller mat, sömn och energi. Säger jag att jag är hungrig, då är det redan för sent, jag känner inte själv att jag är hungrig förrän det är för sent. Be mig då inte vänta en timme till innan vi sätter och och fikar eller äter middag, kasta åt mig en morot eller en bulle.

Lär dig se att när jag blir tyst och inte verkar vara där så är jag inte med längre, säg då åt mig att lägga mig i soffan och sova, inte vila, sova. Be mig inte vara uppe lite till eller prata lite mer, jag har redan lämnat rummet, jag kämpar redan innan för att hålla energin uppe, jag gör allt för att vara vaken med dig, men jag kan inte hur länge som helst, jag bränner ut mig. Ger du mig utrymme att sova kommer du få glimrande lyckliga ögon tillbaka när jag får uppleva energi igen.

När jag blir exalterad över att du vill fira min födelsedag, börja långsamt, ge mig pauser, jag kan inte reglera min energi alls och blir jag uppspelt tar jag slut snabbare och behöver vila mer. Planera inte en dag med aktiviteter från morgon till kväll utan paus för sömn, jag kommer oroa mig när jag slår upp ögonen den morgonen för hur jag ska orka och jag kommer inte njuta av det som du hade tänkt.

Hjälp mig hålla mig vaken. Lär dig att jag inte kan lyssna när det inte är intressant, lär dig att jag kan inte göra ingenting, lär dig att vill du hänga med mig måste vi framåt, lär dig att jag inte har valt detta, min hjärna söker hela tiden fokus på något som är stimulerande och håller mig med energi. Det är inget jag kan styra över.

Lär dig förstå att jag känner allt, extra mycket, hela tiden. Lär dig att ditt humör är mitt humör. Är du ledsen en dag och inte säger det, kommer jag att känna det, jag kommer även att tro att det beror på mig, jag kommer alltid att tro att det gäller mig och ju fortare du säger varför du har en dålig dag, desto snabbare kan jag få en bättre dag och ge dig min positiva energi. Ju längre tid det tar för dig desto mindre kan jag fokusera på något annat än din sinnesstämning. Jag kan inte värja mig för ditt humör, du kan inte dölja det för mig, jag känner dig antagligen väldigt mycket bättre än du tror. Jag känner alla omkring mig så mycket och så starkt att jag ofta inte har en aning om hur jag känner själv. Så snälla berätta hur det är, säg som det är och jag är din krigare för alltid.

Lär dig att när jag utsätts för händelser som är stressiga eller oplanerade så faller jag, min kropp vibrerar inombords och jag kan inte fokusera på annat än att ta mig därifrån på snabbaste sätt. Lär dig att när det kommer till saker vi ska göra ihop så behöver jag veta mer än de flesta, tider, rutiner och planering är det enda som kan göra mig lugn i en stressad situation.

Lär dig att jag förgörs av kritik som inte är konstruktiv, när du vill kritisera mig eller rätta mig, gör gärna det, men var försiktig med hur du gör det. Ge mig inga oklara ogenomtänkta repliker om något du inte menar, det du säger tar jag in och sparar där i resten av livet, jag minns kanske inte mycket i mitt liv men jag minns vartenda ord som har riktats mot mig som varit oklart eller destruktivt. Du handskas med det sköraste porslin, går det sönder är det svårt att laga och sprickorna kommer alltid synas även efter allt lim.

Lär dig att när du är arg på mig eller tycker jag är för mycket eller för lite, tänk på att den som kämpar hårdast med att vara som du och som alltid vill räcka till är jag. Tänk på att jag lever i en miljö som inte är anpassad för mig. Tänk på att den största kritikern i mitt liv är inom mig, du behöver inte påpeka hur jag är eller vad jag gör, jag vet. Jag vet att när jag inte klarar av att anpassa mig längre vill jag lägga mig ner och sova precis där jag står, jag vet att när jag tagit ut all min energi för fort så räcker jag inte hela dagen, jag vet att jag behöver tyst omkring mig när jag ska fokusera, jag vet att jag behöver plats för att tänka, jag vet att jag behöver längre tid att komma på replikerna när vi pratar, jag vet exakt vad jag behöver, det enda jag tänker på varje dag när jag vaknar är hur jag ska klara dagen utan att få just det, det jag behöver.

Kom ihåg: stötta, stötta, stötta.

Lär dig också

Att du kan lyfta mig till skyarna genom att bara säga godmorgon, att du med en enkel kommentar om min nya tavla kan få mig att känna mig som världsbäst, att du kan få mig att känna mig trygg och stark genom att lita på mig, att visar du mig din tillit och kärlek kravlöst kommer jag inte lämna din sida för en sekund. Lär dig att mina känslor kan du alltid lita på, jag kan inte dölja något alls. Lär dig att får du mig att må bra kommer jag få dig att må ännu bättre. Lär dig att om du är intressant och intresserad kommer jag få dig att känna dig fantastisk och odödlig. Lär dig att min karisma när du ger mig det jag behöver räcker för att lysa upp hela jorden den mörkaste natt, lär dig att när du inte ger mig det tynar jag bort snabbt och tyst.

Snabb repris på recept. Säg åt personen att äta eller ge mat, säg att det är ok att sova, säg som det är, ge bra feedback, ge konstruktiv kritik, gör schema, jobba tillsammans, försök förstå, visa intresse, ge tid för svar, ge lillfingret och få hela jävla världen tillbaka:)

Eftertanke

Att själv acceptera min diagnos har varit det lättaste jag gjort, att äntligen få förklaring är stort för mig som ni vet. Att sedan förmedla det till andra är inte lika enkelt, det är väldigt svårt. Att i vuxen ålder komma och säga att jag har en funktionsnedsättning i hjärnan som gör att jag behöver en hel del förändringar för att fungera är inte lätt när man utåt sett är helt funktionell. Att någon ska förstå plötsligt är inte en självklarhet. Jag har i mig själv vetat länge vad jag behöver för att må bra, men jag har inte levt som jag skulle behövt. Det kan kännas som jag lurats, som jag hela tiden har låtsas vara något annat, vilket jag har på ett sätt. Jag har anpassat mig till alla omkring mig såpass mycket att jag tappat bort mig själv många gånger. I samtal med min läkare häromdagen sa hon att jag har väldig länge gjort saker som jag helt enkelt inte är kapabel till egentligen, utbrändheten och depression kommer som ett brev på posten för oss som befinner oss här i vuxen ålder. Att anpassa sig så starkt efter andra i omgivningen är förgörande, det slår mig ännu mer efter vårt samtal hur lite jag vetat om vad jag själv vill, och hur mycket jag vetat om hur alla andra känt och vad alla andra velat. 

Jag hoppas med min text idag kunna belysa en del saker som jag tror många med mig känner. Kanske kan det ge en hjälp att förstå någon i ditt liv med Adhd bättre. Kanske läser någon som jag vill ska komma mig närmare denna text och vågar vara här. Jag vill även säga att alla är med sina diagnoser unika precis som alla människor på jorden men det finns säkerligen mycket av det som står här som gäller många där ute. 

För dig som inte orkar läsa allt ovan: Ett annat lite enklare tips för att förstå en vuxen med Adhd är bara att se den personen med ett känsloregister som en tonåring i puberteten. Där har alla av oss varit, vissa av oss stannade bara där.

Josefin Ringbom 20151014

 

 

 

 

 

7 svar på “Receptet! Förstå och lev med min Adhd.

 1. Fantastiskt fint! Jag blev tipsad om din blogg av någon som lyssnat ganska mycket på min ångest, som tyckte jag behövde få lite nya perspektiv. Det har definitivt öppnat en dörr.

  Jag håller precis på att få min egen ADHD diagnos (det är väl en jävla cirkus det med som dragit ut på tiden för att klantarna inte riktigt kan bestämma sig). Men just ångesten… eller kanske ännu ensamheten, i mitt fall… känner jag igen. Så om jag får tipsar jag gärna andra om din blogg! \(^-^)/

  Gillad av 1 person

  1. Daniel! Vad glad jag blir att du har hittat hit, det glädjen mig att du skriver och berättar. Jag hoppas att du får det du behöver i din utredning. Att få reda på förklaringar där man snurrat runt otaliga dagar o nätter och undrat varför det är så kämpigt ibland, det är så otroligt skönt! Att äntligen få chansen att hantera det samt har du en bra person att prata med inom vården så är det helt magiskt! Jag har lyckan att ha en person som inte bara lyssnar, hon vet också exakt vad jag menar, det är ju inget man direkt har för många av runt sig i sin vardag! Su får väldigt gärna dela med dig av min blogg, så mycket du vill och kan.

   Hör av dig om du har tankar som snurrar, ibland behöver man få respons från någon som vet hur det är att skälv vara där.

   Fin fredag!
   Josefin

   Gilla

 2. Tårarna bara rinner. Jag har hittat hem.
  Du är ju precis. precis. Som jag.
  De sa att jag var bipolär men det stämmer inte riktigt. Har aldrig helt stämt.
  Men alltså. Det här. Det stämmer. Helt.

  Tack för dina texter. Förlåt för osammanhängande text. Jag skriver som jag känner och det är omtumlande. Skakande och lite osammanhängande.

  Tack igen!

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Tack för att du berättar för mig. Jag blev väldigt berörd av din kommentar och ville inte svara på en gång, försöker hålla mig ifrån mina impulser ibland. 🙂

   Det känns så fint att nå en person rakt in dit jag vill. Det betyder massor. Jag hoppas att du får lite kött på benen för en möjlig utredning om du är ute efter nya svar.. Kanske kan texterna hjälpa inför ett möte el dyl.

   Berätta hur det går, undrar du något, skriv igen, jag önskar dig alla svar!

   Tack återigen för dina ord. Det gör mina ord viktiga!

   Kram Josefin

   Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s