När jag vaknar på morgonen möts jag av en stor anslagstavla där det med stora bokstäver står vad jag gör. Alltså vad jag ägnar mitt liv åt. Det står tre ord på rad och sedan är det några underord. Varje dag går jag några gånger till tavlan och ser vad det är jag gör. Det gör jag för att slippa börja om tankegången varje gång jag blir distraherad. Orden ändras lite då och då men just nu står det orden KONSTEN BLOGGEN JOBBET.

Jag har dessa ord där för en enda anledning, för att spara tid. I mitt huvud är det stökigt, väldigt stökigt. Genom att jag har väldigt svårt att hålla kvar mina tankar i huvudet så kan jag vakna på morgonen och vara mer eller mindre blank. Jag har inte en klar bild av vad jag sysslar med. Det är en del av mig som jag alltid upplevt som väldigt ointelligent. Numera är det mer ett tydligt tecken på när jag behöver varva ner, plocka bort, göra mindre samtidigt. Stress och Adhd är ingen bra kombo alls. Men när den kommer så finns det verktyg och att slippas tänka igenom hela min livssituation och värdera den, varje morgon går jag nu och tittar på tavlan och kan istället återgå till att komma fram till vad punkt ett på dagens lista är.

Livet just nu är fullt av listor, listor på olika listor jag vill ha, listor på inköp av planeringsverktyg, listor på vad som ska göra detta år, listor om vad som ska göras denna dag. På jobbet har jag listor på vad som ska göras varje halv timme. Det är jag och mina listor. Jag är en organiserad person, inte för att jag har en fallenhet för organisering eller planering. Jag är en organiserad person precis just för att jag har så stora problem med det. Det är nog en av de saker som personer runt mig blir mest förvånade över när jag säger att jag är så dålig på att planera och lägga upp exempelvis tidsscheman. En chockad person ser ofta på mig med ett oförstående ansiktsuttryck och kan inte alls tro på det. Jag är ju en av de som är mest organiserad i mitt umgänge. Jag tar gärna på mig att planera och organisera upplägg. Det är ju min livlina. Får jag göra upplägget så kan jag göra en plan som funkar för mig samtidigt som jag har kontroll på vad de andra gör omkring mig. Utöver det så får jag göra det jag tycker mycket om, skriva listor.. och det bästa av allt, jag får checka av listorna. Ger du mig en lista med saker att göra så har jag gjort dem snabbare än någon annan, det är den positiva delen av min personlighet. Ger du mig lika många saker att göra men ingen lista och kanske inte genomtänkt med ett bra flöde  så händer det inte mycket alls.

Det är problem jag handskas med i vardagen idag. När jag nu har mina verktyg och min behandling genom stöd och medicin så finns ju såklart alla människor kvar omkring mig som inte alltid är helt förstående till hur jag fungerar. Hur viktigt det är för mig med en plan. Jag älskar inte planer, jag älskar inte att var fast med rutiner och listor men jag älskar hur jag mår när jag får leva efter dem. Det är det absolut viktigaste just nu i mitt vardagliga liv att det får vara på det här sättet. Det krockar mest med de individer som har liknande drag som mig själv, där en strävan efter kontroll och en plan finns men kanske inte i samma medvetenhet som jag har nu.

Det är svårt att förklara ibland hur rutiner och planer får mig att känna mig fri. En riktigt inrutad dag eller vecka är mina bästa. Det kan låta så tråkigt och så torrt. Många jag möter vill inte alls vara styrda på det sättet. För mig ger den fulltecknade veckan med fasta tider nämligen det som jag behöver mest och kan få minst i mitt huvud. Det ger mig vila där. Det ger mig en rutinbaserad spontanitet. Hur märkligt det än låter så är det något som skänker mig massor av frihet och känslor av välbefinnande. Anledningen är att när jag inte har en plan surrar alla uppgifter i mitt huvud med lika stor kraft. Det tar lika stor kraft att klä på mig som att jobba med bokföringen. Det är en ständig värdering av känslorna kring uppgiften och sällan gör jag det logiska eller viktigaste först om känslorna får bestämma.

För att den ständiga stressen som infinner sig i mitt huvud så gör jag behovsanalyser över mitt eget liv. Den senaste blev ganska bra tror jag. Den visar mina mål, idéer och tankar om allt mellan himmel och jord. Därefter plockar jag ner den i olika delar som ansvar, pengar, livsviktigt, bara roligt mm. I slutändan på den senaste behovsanalysen så hittade jag tre eller fyra saker som jag har behov av i mitt liv. Saker som är det mest grundläggande för att jag ska fungera.

Det är alltid en spännande resa att analyser det som sker i huvudet på mig. Otroligt mycket tid går åt att forska i min egen hjärna men jag hoppas det visar sig vara för det bästa.

Och ibland när jag kryssat av en dags lista och har en färsk analys av mig själv så händer det att jag känner en stunds känsla av ro. En liten stund kan jag plötsligt känna mig lugn och harmonisk och kanske ta lugnare steg när jag går. Jag njuter varje sekund det händer. Jag hoppas och önskar att jag lär mig hitta stämningen oftare och det är nog det jag jobbar mest med just nu.

Josefin Ringbom 160128

 

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s