Vila. Att vila är viktigt för mig. Livsviktigt. Som för alla andra. Jag har ett problem bara, jag kan inte vila som du. Min kropp kan inte vila utan att sova. Min hjärna kan inte vila utan att helt släppa taget. Mitt hjärta kan inte vila utan att helt släppa det som kan kännas. Jag kan inte vila som du. En stund i soffan på kafferasten är inte vila för mig. En promenad längs med havet är inte vila för mig. Det enda sättet att vila utan att sova är att röra mig i slow motion helt utan krav från mig själv eller världen utanpå. Det finns få minuter i min vardag som består av de delarna.

Mycket av min vardag går ut på att hitta vila, hitta platser som inte kräver konstant mental närvaro utav mig, platser där jag kan gå framåt utan att tänka på vad jag stöter i. En plats där jag kan få vara fri från alla små detaljer som stör min vila. En stund av vila kan störas av att skorna är för varma, håret är för tjockt i nacken, fingertopparna är inte i rätt temperatur, trappan har för många steg,  tröjan kliar, ögonen vill inte se mer men kan inte stängas eftersom de är för nyfikna på allt omkring mig.

Att vila är att inte vara stilla. Att vara stilla kan vara en enorm påfrestning, en konstant rörelse är en av grundstenarna i min vila. Om inte benen har möjlighet att röra sig så kan händerna röra sig med pennan över ett papper, att vila är att bli gungad eller vaggad, att vila är att åka buss, att vara på väg men själv vara stilla. Att vila för mig kan vara att sitta bland en mängd mänskor och veta att där finns möjlighet att äta och dricka när jag vill, bara jag får vara ifred samtidigt. Att vila är att vara ensam i en folkmassa. Att vila är för mig att kunna gå åt vilket håll jag vill och veta att dit jag kommer är jag fortfarande trygg, helst barfota med en sval bris mot ansiktet och en känsla av helhet i kroppen. Mina sätt att vila är inte som dina. Mina sätt att vila är svåra att uppnå. Det kräver i mesta fall en hel del planering för att det ska vara vila på riktigt.

Det finns dock en plats där jag kan vila. En av de få platser där alla mina mentala behov uppfylls så jag kan slappna av. Min viloplats är där jag växt upp. Långt ute på landet mitt i centrum. Där finns allt jag behöver för att vila. Min familj, mamma och pappa, de som kravlöst älskat mig på ett sätt som inte alltid varit fördelaktigt har nu blivit en viktig plats för vila just på grund av samma anledning. De låter mig vara, inget kallprat om vädret, de jobbar på bredvid mig och jag väljer när jag vill vara med. Jag går barfota på stora utrymmen mellan husen där jag växt upp. En känsla av frihet och trygghet infinner sig. I hamra finns musiken, kreativiteten närvarande hela tiden, men jag får själv välja om jag vill ha den. Några steg åt ena hållet finns maten på familjens restaurang, något jag aldrig vant mig att vara utan. Kanske därför jag blivit tillsammans med en krögare. I hamra finns de som inte behöver förklaringar. De är alla lika annorlunda som jag känner mig. Där känner jag mig trygg, trygg som den lilla Josefin jag en gång var. Jag var kanske inte den som fick så mycket tid att höras på eller tid att få vara viktigast. Men jag har alltid varit trygg där. Jag fick alltid gå själv. På gott och ont. Dom lyckades ge mig en trygghet och den är jag tacksam för idag när jag med små steg tassar över gruset och pratar med min pappa och eld och keramik. Pappas glittriga ögon är de klaraste beviset på när livet är gott.

Jag blir liten igen, så liten och hudlös och skitstark. Vad dom än gjord så gjorde dom den jag är idag. Vad dom än gjorde som gav dom mig en plats där jag kan vila. Jag som inte kan vila. 

Josefin Ringbom 8/6-2016

2 svar på “En plats där jag kan vila. #Adhd

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s