Jag sitter hukad framför brasan på ett av mina jobb. Tittar in i de små lågorna som kämpar för att få tag i vedträt ovan för att växa och bli en varm och god brasa i vintermörkret. Jag tittar in i lågorna och märker hur jag med ens blir klar i huvudet, lugn i bröstet och en slags harmoni sprider sig i kroppen, en harmoni som jag inte ofta upplever. I en stressad och ständigt aktiverad hjärna är det sällan lugnt, mina ögon svider och berättar för mig att jag borde vila mer, men inte just nu, inte när jag ser lågorna framför mig. Då är det stilla, alldeles stilla.

Det är nämligen så att när det rör sig utanför så är jag helt stilla innanför, jag kan vara helt stilla. Mina rastlösa händer är stilla, min annars flackande blick är stilla och mitt huvud fyllt av tankar är, just det, stilla.

Det finns tillfällen när det händer. Kanske har du redan märkt att något händer när ögonen stimuleras av rörelse hos ditt barn eller hos dig själv. Kanske har du märkt att du blir lugn av att föras framåt i exempelvis en buss eller på ett tåg, eller märker att du tänker klarare när du promenerar.

Har du som jag Adhd så känner du säkert igen några ögonblick ovan. Jag har några vardagliga favoriter som jag vill dela med mig av, jag älskar att göra eld, det känns bra inombords, på flera plan. Det är säkert väldigt många som gillar känslan av att göra eld, det är en primitiv och viktig del i vår biologi.

Men jag fastnar också väldigt ofta framför vatten som precis ska börja koka, som att jag vill se den bubblan som bestämmer att nu, nu släpper vi taget och börjar koka. Jag kan drömma om att sitta på en av mina favoritplatser i Berlin, en tvättomat och cafe där jag kunde sitta och bara stirra in i en tvättmaskin som cirkulerar och vänta på att vattnet ska göra alla kläder blöta och gärna med mycket skum. Det är något väldigt mentalt stimulerande för mig att se saker som jobbar utanför min kropp helt enkelt, det är som att jag tar åt mig av tvättmaskinen, det kokande vattnets och eldens arbete och känner mig plötsligt aktiverad på ett sätt som gör att jag för en liten stund kan känna mig hel och befriad från ångesten att inte vara produktiv, hjärnan slappnar av för några sekunder och kroppen är stilla.

Att sitta i ett föremål som gör att jag kommer framåt är mina andra ställen där jag plötsligt kan andas lugnt och tänka klart, som på bussen, tåget, flyget (om jag inte var flygrädd numera) taxin mm. Det är en fin stillhet som framkallas när det händer. Det är en underbar känsla att komma på att det finns platser där jag för en liten stund känner mig lugn, de platserna är numera väldigt viktiga för mig.

Varför berättar jag det här? För det finns många där ute som kanske skulle må bra av att få stimulans för ögonen eller hela kroppen och därmed finna ett lugn. Jag berättar det för att det finns kanske fler än min unge här hemma som vilar och samlar energi framför den lilla skärmen i mobilen när människorna på alla middagar och sittningar under julen börjar bli för mycket. En skärm är ingen tvättmaskin eller brasa, men kan vara precis det som gör att julledigheten blir precis så hanterlig för alla i familjen som det går.

Var rädd om er och om varandra, hitta vila i något du fastnar i eller framför, det låter lite knasigt kanske men det funkar för en del. Tänk på att alla du har omkring dig är fyllda med olika känslor, olika egenskaper, behov och personligheter. Tänk på att det som funkar för dig kan vara jättekonstigt för en annan, men ändå precis lika funktionellt. Acceptera, lyssna och se varandra.

En sista sak som jag önskar dela med mig. Det finns många där ute som har känslorna utanpå, även om de tycks vara tvärtom så finns dom. Ett par veckor framöver kommer många små och stora hålla sitt fort och låta alla känslor stanna på insidan, det gör för ont att släppa ut dom. För den som känner, känner så mycket känner även av sin omgivning på ett mycket nära plan. Minsta avvikelse från det normala så vet vi det. Varje öl och varje snaps som sänks under jul och nyår kommer kännas på en annan än den som utför själva agerandet. Tänk på det, jag kommer säkert ta en snaps och en lättöl till julsillen, men den sekund jag känner av alkoholens effekt vet jag att där blir min personlighet mer suddig, den blir svårare att läsa av, en personlighet som mina barn känner till, den som ska skydda dom, krama dom och se dom, den kommer för varje enhet alkohol suddas ut och bli svårare och svårare att nå. Det är min anledning till att inte dricka mer, jag vill så gärna vara där, där mina barn är, jag vill att dom ska ha mig, hela mig närvarande. Det är min främsta anledning, en annan anledning är att alkohol får mig att slappna av och det enda jag vill göra när jag slappna av är att sova i en evighet om jag inte råkar stå på ett dansgolv, men det är en helt annan historia för en helt annan krönika.

Så..

God Jul till er alla.

Josefin Ringbom 2017-12-22

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s