Valet 2018 är ett faktum. Många tankar om stormar, högervindar, sandlådenivåer, utskällningar osv… Plus alla andra viktiga ord som sagts de senaste månaderna. För många går politiska debatter och svårtydda partiprogram förbi som en lätt bris eller en irriterande kastvind. Det är inte helt självklart att alla är på den kunskapsnivå som krävs för att fullt tillgodose oss den information som de mer eller mindre vältaliga politikerna försöker förmedla. Jag är inte en politisk debattör och kommer förmodligen aldrig bli det.

Däremot finns vissa funderingar som för mig till den del av samhälletskiktet där jag befinner mig rent kunskapsmässigt och hur jag tar till mig information. Jag tillhör bokstavsskiktet där det kräver utöver ett mycket starkt eget intresse även en pedagogisk förklaring som ger mig en chans att förstå helhetsperspektivet. För jag har svårt med helheten, jag snöar gärna in på detaljer, jag har svårt att förstå när politiker svävar över ämnen och svarar på en fråga men samtidigt gör sju andra ännu mer diffusa. Den totala struktur och mycket strikta ram jag behöver för att få in speciellt lite mer torr information i mitt huvud är en omöjlighet att få i debatterna. Det som nu intresserar mig är inte att jag som tillhör det här som jag kallar bokstavskiktet kan behöva mer från den som berättar än bara ord. Det som intresserad mig är att jag tror att väldigt stor del av de så kallade neurotypiska personerna inte heller har möjlighet att tillgodose sig informationen så som det skulle önskas från partierna.

Jag tror nämligen att extremt många fler än de som idag tillhör bokstavsskiktet skulle må väldigt bra om de fick en mer pedagogisk förklaring i hur saker hänger samman. Det handlar absolut inte om intelligens, det handlar inte om att personer är mindre begåvade, det handlar helt enkelt om hur vi tar till oss information. Information som är otroligt viktigt, men som ibland är svår att få att kännas just viktigt för en själv.

Det finns idag massor av olika verktyg för att sprida politiska budskap på ett mer lättförståeligt sätt. Det kan vara press och media som förklarar politik för oss med funktionsvariationer, det kan vara studiecirklar och diverse föreningar som hjälper till att sprida information till oss, för att vi behöver det för att förstå helheten ibland.

Min fråga är dock om det inte skulle vara en stor fördel för många partier om de tog till några av de här verktygen för alla sina medlemmar, inte endast vi med någon typ av variation.

Vad försöker jag komma till undrar du kanske? Jo, med facit i handen finns ett parti som har gjort en extrem ökning i detta och tidigare val och jag undrar vad som hänt om denne partiledare själv hade haft förmågan att tala på en mer avancerad nivå rent kunskapsmässigt? Är det just det som är receptet på detta partis succé, att alla förstår. Jag är absolut ingen samhällsvetare eller politisk vetare av någon som helst slag men jag funderar mycket kring just detta.

Jag funderar också på hur ett parti skulle se ut som hade haft en person som Hans Rosling som partiledare? Hans Rosling som för mig är en av de mest briljanta föreläsare och utbildare, en person som kan få det mest krångliga att verka enkelt genom att använda verktyg som är visuella, praktiska och pedagogiska.

Hans Rosling, en man som snyggt raserade den bild av att viktigt information måste vara svår och därmed även exkluderande.

Om vi inte kan nå en nationell kunskapsnivå så att alla kan tillgodose sig den oerhört viktiga information som ska leda till styret av vårt land, kan det inte då vara ide att vända på det och istället ge en information som alla då förstår från direkt.

Kanske skulle det märkas i ett val om personer som idag kanske endast förstår ett parti, kan förstå alla.

# BenditlikeRosling

Josefin Ringbom

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s