Reflektion är något som jag lärt mig hur det fungerar sedan jag fick min diagnos 2015. Ordet reflektera fanns inte i mitt ordförråd innan, innerbörden av ordet förstod jag förstås ännu mindre. Hur viktigt det är att reflektera och sätta av tid åt det, det är ju således som stjärnfysik i mitt huvud. Eller var. Nu vet jag mer om detta, ett av mina favoritord och mina favoritsysselsättningar numera. Att ge sig tid en stund varje dag för att gå igenom det som hänt, stanna upp och se sin dag i efterhand, det är så mycket mer än bara just det.

Jag är van att köra för fort, i huvudet alltså. Att inte stanna upp och fundera på vad som just hände har alltid för mig varit nästan rent av omöjligt. Det som händer när en person hela tiden har bråttom och inte stannar upp är att en lämnar hela tiden något bakom sig som sällan är uppklarat. Det lämnar en med frågor som kanske aldrig får svar eftersom en inte har tid att ta reda på svaren utan skyndar vidare till nästa aktivitet och börjar på nytt. Det känns ofta som jag upprepar saker i evighet för att jag inte hinner stanna upp och reflektera, jag lär mig inte av misstagen och blir lite som en liten guldfisk som möter varje dag som en nyfödd. Låter ju lite fint egentligen, och i teorin väldigt rent och oskadat. Verkligheten är ju dock en helt annan och sedan 2015 när jag fick mina bokstäver och därmed kunde ta emot verktyg och stöd, samt medecin, så har jag upplevt hur det är att reflektera och ofta känns det som det var exakt då jag började leva mer än bara en minut åt gången. En fantastisk omvälvande förvandling som jag fortfarande tänker på varje dag. Allt jag sagt, skrivit och pratat om de senaste åren har jag kunnat göra genom att jag nu kan reflektera.

Jag tar upp det denna vecka då jag sedan mitt förra inlägg gjort just det, reflekterat. Jag förstår att många har läst och känt sig träffade av min text om min önskan om en pensionär och det värmer och gör så gott, samtidigt som det säger en hel del om hur många vi är som går och känner oss ensamma och önskar oss människor. Jag har tänkt mycket på alla de kommentarer jag fått de senaste veckorna och jag har ägnat mycket tid åt att fundera på en faktisk handling som skulle kunna får oss önskande människor att finnas lite närmare varandra. För självklart finns ingen lösning på ett sådant problem utan ens egen inblandning. Det är ofta det som gör det så svårt. Att förändra något är i teorin inte alltid så svårt, men att göra det i praktiken, speciellt om en är trött, utmattad, deprimerad eller bokstavsbegåvad, är inte alltid lika enkelt. Men med små medel och kanske genom att sakta ner farten innan jag kör iväg kan jag göra något. Något som underlättar, ger tillbaka och skapar mervärde för mig och för en annan.

Jag ramar gärna in och paketerar tankar och mål för mig själv, jag är väldigt bra på att göra att-göra-listorna, det är bara det att det ska sedan utföras i nästa steg. Men skam den som ger sig och min att-göra-lista i år är fullsmetad i vanlig ordning men jag har egentligen ganska få mål som är de riktigt viktiga. Mål för mig är saker som gör mitt liv mer helt. I år är det att ge mer tid åt reflektion, mer icke-tid, tid i naturen, trädgården och mer närvarotid. Allt handlar om tid. Tid som är så dyrbar och som jag märker ju äldre jag blir är helande. Tiden som inte har ett krav på sig. Det är min bästa tid. Jag hoppas alla kan ge sig mer kravlös tid, gärna tillsammans med sin familj, en nyfunnen kamrat, eller varför inte en passionär. Första steget att frambringa mer tid för mig är att eliminera och prioritera. Någon sa häromdagen att utan alla dessa saker och aktiviteter så är en fri. Där någonstans har jag landat och tar små steg mot mer fri tid.

Josefin Ringbom 18 februari 2019.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s